Bušilice

Električnim vibracijskim bušilicama možete obavljati poslove bušenja sitnih rupa u malteru i cigli, miješanje  boje, uvrtanje  vijaka, bušenje keramike i slično. Spor rad sa bušilicom je idealan kada je potrebna minimalna brzina i snaga. Srednja brzina rada sa bušilicom je poželjna za bušenje teških metala, plastike i laminata. Brz rad sa bušilicom je idealan kada je potrebna maksimalna snaga, bušenje drva, laganim metalima kao sto su aluminij, mesing i slično. Elektro-pneumatske bušilice sa čekićem imaju veću primjenu od vibracijskih, pa se sa njima mogu obavljati i mnogo zahtjevniji poslovi, poput rušenja betona i bušenje većih promjera rupa u betonu i cigli. Za jednostavne poslove, akumulatorska bušilica je odličan izbor. Nedostaje im snaga električnih bušilica ali su lake za korištenje. Sa ovom vrstom bušilica možete obavljati poslove bušenja manjih promjera rupa u drvu i metalu, a kod modela koji imaju opciju vibracije i pneumatskog udara i poslove bušenja cigle, maltera i betona.

Bušenje metala

HSS-svrdla sa izbrušenim vrhom prikladne su za metale koji ne sadrže željezo. To su aluminij, bakar, mesing, cink, željezo i nelegirani čelik. Za plemeniti čelik prikladna su svrdla od visokokvalitetnog čelika za brzi rad sa legurom kobalta (HSS-E) ili su čak potrebna svrdla sa slojem titana. Ona su skuplja od običnih HSS-svrdla, ali zato omogućavaju bušenje specijalnog čelika bez visokog trošenja svrdla.

Bušenje drva

Spiralna svrdla za drvo imaju dugačak vrh za centriranje sa dva predrezača. Oni narezuju drvna vlakna, skidači strugotina koji se nalaze unutra čisto vade vlakna. Za veće promjere svrdla najčešće se koriste Forstner-svrdla, umjetnička svrdla ili svrdla za rupe za okove. Za dublja bušenja u drvo koriste se Levis-svrdla.

Bušenje betona

Za bušenje zidova od klinkera, opeke ili betona potrebno je korištenje vibracijske bušilice ili hamer bušilice. Ako se zid sastoji od šupljeg kamenja sa poroznim materijalom buši se samo rotacijski, dakle bez udaranja. Isto važi za porozne cigle i zidove od pločastih elemenata. Za radove u ovim materijalima potrebno je svrdlo za kamen. Takvo svrdlo na vrhu sadrži zalemljene ploče od tvrdog metala.

Upozorenje:

Treba izbjegavati rad sa bušilicom pri sporoj brzini u dužem periodu jer tada dolazi do pregrijavanja bušilice. Ako do toga dođe, ohladite  bušilicu  tako što određeno vrijeme radite u praznom hodu pri punoj brzini. Održavati ventilacijski otvor kod bušilice čistim. Poželjno bi bilo očistiti ventilacijski otvor poslije svakog rada od nakupljene prašine.

Prilikom bušenja, vodite računa da pritisak uvijek bude pravocrtan u odnosu na svrdlo da bi se izbjeglo oštećenje i lomljenje svrdla.

I za kraj, ne čistite uređaj vodom.