Orezivanje voća

Orezivanje voća je redovita poljotehnička mjera koja uključuje velik broj voćarskih tehnika i metoda, koje se koriste na plodonosnim stablima koštunjavih i jabučastih vrsta voća za kontrolu rasta, uklanjanje polomljenih, osušenih ili oboljelih grana i grančica, a istovremeno u funkciji stimulacije kretanja cvijetnih i lisnih pupoljaka.

Na granama i grančicama, u naborima kore i oko pupoljaka često prezimljuju pojedini štetni mikroorganizmi, a to je i idealno stanište za prezimljavanje nekih štetnih insekata te se orezivanjem otklanja infektivni potencijal.


Osnovni cilj orezivanja voćaka je dobijanje kvalitetnog  voća, odnosno postizanje pravilnog odnosa između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupoljaka, kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti.

Najčešće korištene tehnike orezivanja su prorjeđivanje i prikraćivanje. Prorjeđivanjem se uklanja višak izdanaka i povećava se rodnost, dok se prikraćivanjem skraćuju izdanci, kako bi se biljka razgranala na određenoj visini.
Zimskom rezidbom mladih voćaka uklanjaju se jednogodišnje mladice pri vrhu kosturnih grana, prorjeđuju se mladice i uklanjaju neke jače suvišne grane koje imaju nepoželjan položaj.

Za svaku pojedinačnu voćnu vrstu specifičan je način orezivanja u ovisnosti od položaja i mjesta rodnih pupoljka, te orezivanje treba obaviti stručna osoba, mada je poznata i izreka “orezivanje bolje ikakvo, nego nikakvo”.

Pravilan rez uvijek je ukošen u odnosu na pupoljak i oko 1 cm iznad samog pupoljaka. Pri orezivanju treba paziti da se ne reže ukoso prema pupoljku. Veći rezovi (širi od 1cm) se premazuju voskom kako bi se zatvorila “otvorena vrata” kroz koja mogu prodrijeti brojni štetni mikroorganizmi i insekti.

Nakon orezivanja, orezane grane i grančice treba maknuti iz zasada i spaliti.

Voćke se orezuju od jeseni (nakon završetka vegetacije), zimi i do početka proljeća, dok je stablo u mirovanju. Ljetnje orezivanje, takozvano korektivno, obavlja se početkom ljeta, da bi se postigli što kvalitetniji, obojeniji plodovi i rasteretila voćka te omogućila dobra prozračnost krune.

Podelite:
public.blogSidebar
Top