Zavarivanje

Ručno elektrolučno zavarivanje - REL (MMA)

Ručno elektrolučno zavarivanje (REL,  eng. MMA) ili štapno zavarivanje je proces koji topi i spaja metale zagrijavajući ih pomoću luka između obložene metalne elektrode i radnog komada. Vanjska obloga elektrode pomaže pri pravljenju luka i osigurava zaštitni plin i oblogu troske (šljake) kako bi var zaštitila od kontaminacije. Jezgra elektrode osigurava najveći dio metala koji ispunjava var.

Kada se elektroda pomjera duž radnog komada pravilnom brzinom, metalne naslage u jednolikom sloju zovu se – šav.

Izvor napajanja elektrolučnog (štapnog) zavarivanja osigurava  konstantnu struju (CC) i može biti naizmjenična struja (AC) ili jednosmjerna struja (DC), ovisno od elektrode koja se koristi. Najbolji rezultati zavarivanja se obično dobijaju korištenjem DC izvora napajanja.

Snaga u zavarivačkom krugu, mjeri se naponom i strujom. Napon (Volti - V) je određen dužinom luka između elektrode i radnog komada i uvjetovan je promjerom elektrode. Struja je praktičnija mjera snage u zavarivačkom krugu i mjeri se amperima (A).

Amperaža neophodna za zavarivanje ovisi od promjera elektrode, veličine i debljine komada koji se zavaruju i položaja zavarivanja. Uglavnom, manja elektroda i slabija amperaža potrebna je za zavarivanje manjeg komada - nego za veći komad iste debljine. Tanki metali zahtjevaju manje struje nego debeli metali, a mala elektroda zahtjeva manju amperažu nego velika.

Bolje je zavarivati radni komad u ležećem ili horizontalnom položaju. Međutim, kada ste primorani zavarivati u vertikalnom položaju ili iznad glave, korisno je smanjivanje amperaže  u odnosu na onu koja se koristi u horizontalnom položaju. Najbolji rezultati zavarivanja postižu se održavanjem kratkog luka, pomicanjem elektrode ujednačenom brzinom i pomicanjem elektrode ka varu, konstantnom brzinom kako se i topi.

NV-xxx serija izvora za napajanje za zavarivanje je DC štap ili REL  zavarivačka mašina. Na prednjoj ploči zavarivačkog izvora napajanja, to su indikator izvora napajanja (bijelo), indikator pregrijavanja ili prekomjerne struje (žuto), dugme ili kontroler za podešavanje zavarivačke struje, izlaz napona pozitivan  (+), izlazni napon negativan (-). Na zadnjoj ploči izvora napajanja za zavarivanje, tu su ON/OFF prekidač izvora napajanja, kabel izvora napajanja (povezan na 1  ̴, 50/60 Hz, 220/230V AC) itd.

Pozitivno vezivanje znači da je radni komad povezan na izlaz (+) zavarivačkog izvora napajanja, a držač elektrode ili baklja (plamenik pištolja za zavarivanje) je povezan na izlaz (-). Negativno vezivanje znači da je radni komad povezan na izlaz (-) zavarivačkog izvora napajanja, a držač elektrode ili baklja (plamenik pištolja za zavarivanje) povezan na (+). 

Izbor pozitivne ili negativne veze ovisi od tipa elektrode. Za kiselu elektrodu zavarivanja, npr. E4303 i E6013, koristi se pozitivno ili negativno vezivanje. Za bazičnu elektrodu za zavarivanje – npr. E 5015. koriste se uglavnom negativna vezivanja.

Povežite radni komad ili držač elektrode na izlaz (-), ne labavo.

Povežite držač elektrode ili radni komad na izlaz (+), ne labavo.

Uključite  ON/OFF prekidač napajanja, indikator izvora napajanja (bjelo) - svijetli.

REL proces zavarivanja će se izvoditi.

Da bi poboljšali kvalitetu zavarivanja, kliješta za masu na radnom komadu - trebaju biti stegnuta čvrsto i koliko god je moguće – bliže mjestu zavarivanja.